You are here:   Despre noi Articole/Blog Latest Tehnica periajului dentar

Tehnica periajului dentar

Email Imprimare PDF

De ce avem nevoie pentru un periaj dentar ? Pasta si periuta ar zice multi, dar nu trebuie omis modul in care te speli si timpul pe care il petreci periind dintii. Periajul cotidian este cea mai eficienta metoda de indepartare a placii bacteriene care se aseaza pe dinti pe parcursul intregii zile; zonele unde nu ajunge periuta sunt curatate de ata dentara si in astfel igiena orala este completa.

 

Care este tehnica corecta de periaj ?

Placa dentara se acumuleaza in vecinatatea gingiei si intre dinti; deci aceste depozite trebuie indepartate. Cum reusim?

Intai pozitia periutei trebuie sa fie paralela cu dintii, iar perii orientati spre gingie, formand un unghi de 45 grade, astfel incat varfurile sa se afle atat pe gingie cat si pe dinte.

 

Miscarea este de rotatie din incheietura mainii, periind dintre gingie inspre dinte. Se aplica pe toate fetele dintelui, pornind din spate, spre fata si apoi trecand pe partea cealalta. Numarul de repetari este de 5-10 pentru fiecare grup de dinti, dupa care se deplaseaza periuta cu 1-2 dinti la urmatorul grup. Pentru dintii din fata este mai simplu sa tineti periuta in pozitie verticala.

 

Dintii au mai multe fete : cele dinpre obraji, cele dinspre limba sau cerul gurii si cele cu care se mesteca. Primele doua sunt curatate dupa tehnica descrisa. Pentru ultima se aseaza periuta cu perii perpendiculari pe fetele maselelor si I se imprima o miscare vibratorie in fata si in spate. Fetele dintre dinti se igienizeaza cu ata dentara.

La final se vor peria limba si interiorul obrajilor, locuri unde se afla bacterii ce cauzeaza respiratia rau mirositoare. In total, periajul dureaza cel putin 2 minute, dar este posibil ca pana la deprinderea tehnicii sa dureze mai mult timp si sa provoace o usoara febra musculara la mana dreapta !

Lucrarile protetice fixe trebuie si ele igienizate, la fel si protezele mobile.

Dupa interventii chirurgicale sau in cazul unei boli parodontale avansate, medicul poate indica o alta metoda de periaj. Cea descrisa este pentru pacientii cu gingii sanatoase.

Zilnic dintii trebuie periati de 2 ori : de dimineata si seara inainte de culcare. Alte elemente de igiena (vezi articolul) pe parcursul zilei dupa fiecare masa sau gustare sunt de ajuns, completate de periaj dimineata si seara si de flossing.

Pentru a verifica corectitudinea periajului, se dizolva in gura tablete care coloreaza placa dentara in rosu, evidentiind locurile unde trebuie insistat.

Ce efecte adverse poate avea un periaj incorect ?

O tehnica aplicata prea brutal, prea mult timp, prea des sau cu o periuta prea dura poate determina tocirea smaltului la nivelul gingiei, ducand la sensibilitate dentara, retractia gingiei si efect inestetic. Miscarile orizontale sunt cele care traumatizeaza cel mai tare gingia si provoaca leziunile in smalt, trebuind deci evitate pe cat posibil.

Care este periuta de dinti indicata ?

Din multitudinea de variante prezente pe piata, periuta de dinti cu perii de duritate medie si cu capul mai mic este cea mai indicata. Perii sintetici sunt mai igienici decat cei naturali, care se imbiba cu bacterii.

In momentul in care incep sa se departeze perii si par tociti, periuta trebuie schimbata; aceasta se intampla la aproximativ 3-6 luni. Una uzata face mai mult rau decat daca nu este folosita deloc. Periutele de dinti nu se schimba intre membrii familiei din motive de igiena, mai ales nu se schimba intre parinti si copii.

 

O igiena corecta nu consuma mult timp, dar in schimb face ca experientele cu medicii dentisti sa nu fie foarte dese si mai putin complicate.

Written by: administrator Marţi, 19 Aprilie 2011 18:12 Ultima actualizare în Marţi, 19 Aprilie 2011 18:31